Kůrovci chutná, komise zasedají

03.09.2009

Název zdroje: Mladá fronta Dnes Datum vydání: 03.09.2009 Nadpis: Kůrovci chutná, komise zasedají Strana: 1 Pořadí: 4 Mutace: Kraj Plzeňský Rubrika: Kraj Plzeňský Autor: (vj) Ročník: 20 Číslo: 206 Náklad: 256941 Odkaz: http://www.idnes.cz/ Oblast: Celostátní deníky

Vimperk - Je ochrana šumavských lesů před kůrovcem dostatečná, nebo se musí změnit? A není současná péče o lesy spíše cestou do pekel? To jsou otázky, na které od včerejška hledá odpověď nová pracovní skupina odborníků, která vznikla na popud hejtmanů dotčených krajů. Kolem problému kůrovce na Šumavě spustili politici obrovský humbuk - podepisují petice za záchranu Šumavy, hrozí vyhlášením stavu nebezpečí a Svaz šumavských obcí tvrdí, že brouk se blíží do hospodářských lesů, kde může znamenat obrovské potíže a finanční ztráty. Komise má nyní proto být prostředníkem při jednání mezi kraji a správou národního parku.

Kolik toho vlastně zničí? "Navzdory tomu, že ministerstvo i správa parku nejprve tvrdili, že situaci mají pod kontrolou a krizová skupina není potřeba, tak nyní vznikla. Proto zatím nebudu vyhlašovat stav nebezpečí. Nebylo by to fér. Jakmile ale budu mít na stole jednoznačnou zprávu od těchto nezpochybnitelných odborníků, kteří nejsou politiky, rozhodnu se, co dělat dál," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Podle odhadů správy parku zasáhne letos kůrovec 1,2 až 1,5 procenta šumavských lesů. Experti z jiné skupiny, kteří vypracovávali zprávu o situaci pro hejtmany, tak očekávají mnohem větší škody. "Současná péče vede k fatální devastaci Šumavy s nedozírnými následky," uvedl jeden z tvůrců studie Josef Vovesný. V pracovní skupině má po třech zástupcích kraj Plzeňský i Jihočeský a ministerstvo životního prostředí.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering