Zimola odložil vyhlášení stavu nebezpečí na Šumavě

02.09.2009

Název zdroje: Týden.cz Datum vydání: 02.09.2009 Nadpis: Zimola odložil vyhlášení stavu nebezpečí na Šumavě Oblast: WWW - Domácí zprávy Odkaz na plný text článku: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/zimola-odlozil-vyhlaseni-stavu-nebezpeci-na-sumave_136818.html

Jihočeský hejtman Jiří Zimola odložil vyhlášení stavu nebezpečí na Šumavě. Plánované opatření souvisí s kůrovcou kalamitou. Ve Vimperku ovšem zasedli experti z Jihočeského a Plzeňského kraje, ministerstva životního prostředí a Správy Národního parku Šumava. Skupina by měla do několika týdnů vedení krajů informovat o vážnosti situace.

"Navzdory proklamacím ministerstva životního prostředí a Správy Národního parku Šumava o tom, že vlastně situace krizová není, a že není potřeba žádná krizová skupina a krizový plán péče, dnes v sídle správy ve Vimperku zasedla ona krizová pracovní skupina," informoval hejtman Jiří Zimola (ČSSD). S ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem a ředitelem správy NP Františkem Krejčím se domluvili, že každá zainteresovaná strana nominuje do komise po třech zástupcích. Podle hejtmana tak byl splněn jeden z bodů, kterými podmiňoval nevyhlášení stavu nebezpečí. "Můj požadavek na ustanovení krizové pracovní skupiny byl splněn, a je mi jedno, zda se bude jmenovat krizová nebo akční pracovní skupina. Je to prostě pracovní skupina, jejímž prostřednictvím se konečně ministerstvo a Správa NP Šumava a její managament začnou bavit s jednotlivými kraji," řekl hejtman s tím, že její výsledky očekává v řádu několika málo týdnů. Zimola nedávno vystoupil s prohlášením, že dosavadní bezzásahový režim v parku, tedy ponechání přírody jejímu přirozenému vývoji, způsobil kůrovcovou pandemii. Ministr životního prostředí Ladislav Miko i ředitel správy František Krejčí to odmítají. V Národním parku Šumava nyní pracuje asi 170 těžařů s motorovými pilami, 30 harvestorů, tedy těžkých těžařských strojů, dvě desítky pásových lesních strojů s navijákem a stejné množství univerzálních a speciálních lesních traktorů, navíc několik lanových systémů. Práce podle vedení národního parku běží naplno a bylo by prý zbytečné vyhlašovat stav nebezpečí.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering