Oblíbená cyklostezka se prodlouží

31.08.2009

Název zdroje: MFDnes - Plzeňský kraj

Datum vydání: 31.08.2009

Nadpis: Oblíbená cyklostezka se prodlouží

Oblast: WWW - Domácí zprávy

Odkaz na plný text článku: http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=203&r=mfzapadcech&c=1249677

Šumava - Na jednu z nejvyhledávanějších cyklostezek v kraji naváže od října nový úsek. Současná pětikilometrová trasa Gerlova Huť - Nová Hůrka na Šumavě se rozroste o sedm kilometrů poblíž turistické trasy mezi Vysokými Lávkami a Velkým Borem. Stavební práce začaly v červnu.

Prodloužená stezka v národním parku nabídne sportovní aktivity po celý rok. ?V létě bude sloužit cyklistům a na zimu ji upravíme pro běžkaře," sdělila mluvčí správy parku Jana Zvettlerová.

Na trase vzniknou dvamůstky. Jeden přes Prášilský potok a druhý přes Jezerní potok. ?Cesta bude široká tři metry. Pouze v jednom úseku se zužuje o tři čtvrtě metru. Povrch připravujeme živičný a přírodní pískový," doplnila Zvettlerová.

Začátek úseku je u napojení turistické trasy od Vysokých Lávek na silnici Skelná - Prášily. Odtud vede 300 metrů vpravo souběžně s komunikací, tu křižuje a pokračuje lesním porostem k Prášilskému potoku. Od nově vybudovaného můstku pak cyklisté zamíří po bývalé tankové cestě a napojí se na dlážděnou cestu před Prášily. Od druhého konce dlážděné cesty pokračuje stezka vpravo od silnice Prášily - Srní kolem srubu ve Slunečné.

Oblíbená cyklostezka se prodlouží

Stezka kříží turistickou trasu na Poledník a od můstku přes Jezerní potok vede po průseku a napojuje se na turistickou trasu Velký Bor -Nová Studnice, kde úsek končí.

Náklady na stavbu činí zhruba třicet milionů korun. Pěti miliony přispěla Správa Národního parku. Zbytek přitekl z fondů Evropské unie.

Stavba prvního úseku Gerlova Huť - Nová Hůrka začala v roce 2006. Na další plánovaný úsek z Nové Hůrky do Skelné se zatím nedostalo kvůli tomu, že není hotov projekt. ?Cyklisté zatím používají k přepravě cyklotrasu z Nové Hůrky do Vysokých Lávek - na tu v budoucnu naváže ještě úsek cyklostezky na Srní, dále podél Vchynicko - Tetovského kanálu," sdělila Zvettlerová. Chystá se také projekt na část z Velkého Boru přes Rechle, do Modravy. Stavba této části cyklostezky by měla být dokončena v roce 2011.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering