Z šumavského kůrovce se stává mezinárodní problém

30.08.2009

Název zdroje: ČT24 - Zprávy rubriky

Datum vydání: 30.08.2009

Nadpis: Z šumavského kůrovce se stává mezinárodní problém (30.08.2009 19:47 )

Oblast: WWW - Kultura a stylOdkaz na plný text článku: http://www.ct24.cz/domaci/65330-z-sumavskeho-kurovce-se-stava-mezinarodni-problem/

České Budějovice - Spor o kůrovce na Šumavě se stává mezinárodním problémem. Představitelé rakouské spolkové země Horní Rakousy dnes podpořili možné vyhlášení stavu nouze a potvrdili jednání o kompenzacích pro rakouské vlastníky hospodářských lesů. Češi finanční náhrady odmítají. Rakušané o kompenzacích za českého kůrovce jednají už tři čtvrtě roku, studie a názory na to, jestli rakouské lesy decimuje český, nebo rakouský lýkožrout, se ale liší.

"Ten problém je dán tím, že na české straně je národní park, kde se na škody způsobené kůrovcem pohlíží jinak než na rakouské, kde jsou v podstatě hospodářské lesy," přiznává náměstek ministra životního prostředí František Pelc. I proto honorární konzul ČR v Rakousku Ludwig Scharinger podpořil vyhlášení nouzového stavu na Šumavě, v jehož v rámci by bylo možné kácet napadené stromy i v prvních zónách parku. Před ním to udělal už třeba prezident Václav Klaus. Ministerstvo životního prostředí to ale považuje za nesmysl s odůvodněním, že krizový plán byl napsán na nebezpečí pro lidi a jejich majetek, případně jejich zdraví. "Nic takového se při přírodních procesech neděje," vysvětluje ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Vyhlášením nouzového stavu pohrozil jihočeský hejtman ministerstvu životního prostředí před týdnem. Teď to podle něj vypadá, že by ministerstvo mohlo ustoupit. Mluvčí ministerstva Jakub Kašpar ale jakékoliv systémové ústupky odmítá. Kromě zelených tento postoj schvaluje i řada nevládních ekologických organizací.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering