Tomáš Jirsa: Šumavu ovládli těžaři dřeva

30.08.2009

Název zdroje: Virtually today

Datum vydání: 30.08.2009

Nadpis: Tomáš Jirsa: Šumavu ovládli těžaři dřeva

Oblast: WWW - Domácí zprávy

Odkaz na plný text článku: http://virtually.cz/?art=19202

Šumavští starostové, hejtmani a regionální politici několik let varovali před vznikem kůrovcové kalamity na Šumavě. Byli jsme za to nazývání dřevožrouty, agenty těžařských lobby a obviňováni, že chceme na Šumavě těžit dřevo. Všechna obvinění byla samozřejmě nesmyslná, protože jediný, kdo v centrálních částech Šumavy smí těžit a prodávat dřevo, je správa NPŠ.

Dnes ministr Miko, podporován na tiskové konferenci pány Bursíkem, Ambrozkem a Moldanem tvrdí, že má kůrovcovou kalamitu pod kontrolou. Ministr ve své zprávě uvádí, že letos NPŠ vytěží 130 000 m3 kůrovcového dřeva. A ředitel NPŠ Krejčí popisuje opatření na zastavení kůrovcové kalamity: "V parku je dvacet těžkých strojů harvestorů, dvacet železných koní, tedy lanových pásových vyklízečů, lehké vyvážecí soupravy a 150 dělníků s motorovými pilami. A tento týden ještě najíždí nová technika." Na dřevařském serveru www.silvarium.cz visí inzeráty hledající těžařské kapacity pro likvidaci kůrovce na Šumavě.

Ministr Miko však zapomněl veřejnosti sdělit, že před odchodem skandalizovaného "lesnického" ředitele NPŠ Žlábka se na Šumavě těžilo v roce 2002 11 tisíc m3 a v roce 2003 13 tisíc m3 kůrovcového dřeva. Je potřeba veřejnosti nahlas sdělit: Současné "ekologické" vedení NPŠ těží v lesích NP Šumava desetkrát (!) více dřeva než za nenáviděného Žlábka. A podle slov ředitele Krejčího najíždí další těžařská technika. Paradoxně, Šumavu dnes ovládli těžaři. Kam se mezi těžkou lesnickou technikou a erozními rýhami poděla ekologie? Vždyť nám ministři Ambrozek a Bursík a oba "ekologičtí" ředitelé NP Šumava Pavlíčko a Krejčí slibovali, že k "drastickým holosečným" těžbám na Šumavě už nikdy nedojde, že tu bude divočina plná stabilního lesa! A závěr? Podporujíli pánové Miko, Bursík, Ambrozek a Moldan současné těžby na Šumavě, nelze je oprávněně nazvat jinak než agenty těžařské lobby.

"Ten problém je dán tím, že na české straně je národní park, kde se na škody způsobené kůrovcem pohlíží jinak než na rakouské, kde jsou v podstatě hospodářské lesy," přiznává náměstek ministra životního prostředí František Pelc. I proto honorární konzul ČR v Rakousku Ludwig Scharinger podpořil vyhlášení nouzového stavu na Šumavě, v jehož v rámci by bylo možné kácet napadené stromy i v prvních zónách parku. Před ním to udělal už třeba prezident Václav Klaus. Ministerstvo životního prostředí to ale považuje za nesmysl s odůvodněním, že krizový plán byl napsán na nebezpečí pro lidi a jejich majetek, případně jejich zdraví. "Nic takového se při přírodních procesech neděje," vysvětluje ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Vyhlášením nouzového stavu pohrozil jihočeský hejtman ministerstvu životního prostředí před týdnem. Teď to podle něj vypadá, že by ministerstvo mohlo ustoupit. Mluvčí ministerstva Jakub Kašpar ale jakékoliv systémové ústupky odmítá. Kromě zelených tento postoj schvaluje i řada nevládních ekologických organizací.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering