Spor o kůrovce na Šumavě se stává mezinárodní problém

30.08.2009

Název zdroje: ČT 1

Datum vydání: 30.08.2009

Nadpis: Spor o kůrovce na Šumavě se stává mezinárodní problém

Pořadí: 7

Relace: Události

Autor: Petr Šuleř

Moderátor: Jolana Voldánová a Josef Maršál

Oblast: Televize

 

Moderátor Z gradujícího sporu o kůrovce na Šumavě se stává mezinárodní problém. Zástupci spolkové země Horní Rakousy dnes podpořili možné vyhlášení stavu nouze a potvrdili jednání o kompenzacích pro rakouské vlastníky hospodářských lesů. Češi finanční náhrady odmítají.

Autor Milion, nebo deset milionů eur? To zatím nikdo neví. Rakušané o kompenzacích za českého kůrovce jednají už třičtvrtě roku. Zatím bez jakéhokoliv oficiálního výstupu. Hlavně proto, že nenápadný brouk jednoduše nemá cestovní pas. A studie a názory na to, jestli rakouské lesy decimuje český, nebo rakouský lýkožrout, se liší.

Ludwig Scharinger, honorární konzul ČR v Rakousku: Myslím, že škody ještě ani nemohly být vyčísleny.

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje: Rakušané si hájí své a totéž děláme my.

Autor Problém je v tom, že zatímco na české straně je národní park, na té rakouské běžný les. Vídeň by proto ráda podpořila nouzový stav, díky kterému by bylo možné na Šumavě kácet napadené stromy i v nejchráněnějších zónách parku u společné hranice. To podpořil i prezident Klaus. České ministerstvo životního prostředí to dosud odmítalo.

Václav Klaus, prezident ČR: Nechat to usnout nemá smysl.

Ladislav Miko, ministr životního prostředí: Krizový plán byl napsán na nebezpečí pro lidi a jejich majetek, nic takového samozřejmě v těchto přirozených procesech nevidím.

Autor Vyhlášením nouzového stavu pohrozil jihočeský hejtman ministerstvu životního prostředí přesně před týdnem. Teď to podle něj vypadá, že by ministerstvo mohlo ustoupit.

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje: Mám zatím silně neoficiální informace, kde ministerstvo a Správa národního parku jsou připraveni ke komunikaci.

Autor Rozhodující pro eskalaci, nebo uklidnění sporu o Šumavu tak bude podle představitelů Jihočeského kraje příští týden.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering