Miliarda a půl míří na levý břeh Lipna

14.08.2009

Název zdroje: Prachatický deník Datum vydání: 14.08.2009 Nadpis: Miliarda a půl míří na levý břeh Lipna Strana: 2 Rubrika: PRACHATICKO / ZPRAVODAJSTVÍ Autor: ZDENĚK ZAJÍČEK Náklad: 252466

Projekt rekreačního parku a přístavu Hruštice získal souhlas ministerstva životního prostředí. Ale s podmínkami

Hruštice, Kovářov/Takřka půl druhé miliardy korun přiteče na levé pobřeží Lipna ve formě největší investice v dějinách českokrumlovského a lipenského turistického ruchu. Kdy to bude? A co se tady vlastně má postavit? Tyto otázky už se v Hrušticích u Kovářova řeší tři roky. Přesto se v těchto dnech dostaly ke své odpovědi asi o krok blíže.

Vyroste nová obec

"Rekreační park Lipno a Přístav Hruštice bude zahrnovat celkem 108 objektů, včetně sportovního a rekreačního zázemí a přístaviště pro 40 sportovních a rekreačních plavidel," uvedla včera Simona Kulhánková z developerské firmy UBM Bohemia. Součástí budou i tři domy takzvané občanské vybavenosti. Dá se říci, že mezi Kovářovem a Hrušticemi by měla vyrůst nová obec. Investoři a developer slibují, že z výstavby parku budou mít užitek okolní obce i celý region Lipenska. "Projekt podpoří vznik nových pracovních míst potřebných pro provoz areálu, jejichž počet odhaduje UBM Bohemia na desítky," dodává Kulhánková. Stejného názoru je už dlouhodobě i starosta Frymburka Oto Řezáč. V čem je tedy problém a proč už park dávno nestojí? Projekt se nachází v Chráněné krajinné oblasti Šumava a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Proti stavbě také dlouhodobě protestují zdejší osadníci, kteří založili občanské sdružení Osada Hruštice. Poukazují jak na to, že stavba je příliš megalomanská, tak i na výskyt silně ohrožených druhů tetřívka obecného a chřástala polního. Oba druhy těchto ptáků jsou předmětem ochrany Ptačí oblasti Šumava jako území soustavy Natura 2000. A tak přišlo na řadu šetření. Ovšem zpracovatel ekologické posudkové dokumentace EIA nyní došel k závěru, že nebyl identifikován a vyhodnocen žádný negativní vliv, který by možnost realizace a provozu Rekreačního parku Lipno a Přístavu Hruštice zpochybnil. Projekt tak nyní konečně získal souhlas Ministerstva životního prostředí. Je tedy o krok blíže pro vydání územního a stavebního rozhodnutí.

Ještě není vyhráno

Výsledek některé obyvatele potěšil. "Je nutné si uvědomit, že toto je jen přirozený proces vývoje," okomentoval včera situaci starosta Frymburka Oto Řezáč. "O budoucnosti tohoto území rozhodl už Generel velkého územního celku Šumavy v roce 1992. My jsme rádi, že to tak dopadlo. Vznikne tady úplně nový rozměr rekreace. Ne pět tisíc chat na Lipně, ale něco normálního, moderního a my se na to těšíme." Opačný názor mají hruštičtí osadníci. Podle osadníka Milana Mikeše není vyloučeno, že souhlas ministerstva soudně napadnou. On sám už ale po letech snažení vidí boj jako marný a v současné době podle svých slov už nechce mít s tímto problémem nic společného. "Obchází se tu zákony, protože takováto výstavba je na Lipně zakázána," dodal včera Mikeš. Další věcí je, že ministerský souhlas má řadu podmínek, například nemožnost pořádat některé sportovní a rekreační aktivity v době tokání tetřevů a podobně. "Vyjádření ministerstva máme na stole teprve jeden den," doplnila včera za developera Simona Kulhánková. Teprve až poté, co se s ním firma podrobně seznámí a až poté, co se uskuteční další právní a úřední kroky, může být jasněji, kdy se vlastně se samotnou stavbou začne. "Rozhodně to není o tom, že by se začalo například za několik měsíců," dodává.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering