Nykles rezignoval na funkci

04.08.2009

Název zdroje: Klatovský deník Datum vydání: 04.08.2009 Nadpis: Nykles rezignoval na funkci Podtitulek: Jeden z neznámějších bojovníků proti šíření kůrovce na Šumavě se vzdal funkce předsedy svazu šumavských obcí, nahradil ho Jiří Hůlka z Horní Plané Strana: 2 Rubrika: KLATOVSKO Autor: MILAN KILIÁN Náklad: 252466

Šumava/František Nykles rezignoval koncem července na funkci předsedy Svazu obcí Národního parku Šumava. Ve funkci ho nahradil starosta Horní Plané Jiří Hůlka, který chce kontinuálně navázat na práci svého předchůdce. To znamená, že bude i nadále bojovat proti šíření kůrovce v národním parku, bude usilovat o více hraničních přechodů či o to, aby v minitendrech vypisovaných parkem dostávali práci lidé ze Šumavy a nikoli cizí firmy.

Nykles: Nebyl čas

Na Nyklese vyvíjeli v poslední době velký tlak zejména představitelé ekologických organizací, kteří kritizovali, že je zároveň šéfem svazu šumavských obcí a zároveň placeným asistentem senátora Jirsy, který je známým odpůrcem nezasahování proti kůrovci. To však podle Nyklese nebylo důvodem, proč se po necelých dvou letech vzdal funkce předsedy. "Bude mi 72 let a práce ve svazu začala už příliš zasahovat do mého života. Neměl jsem čas užívat si Šumavu, na kterou jsem kvůli tomu přišel, na rodinu, na sport ani opravit chalupu. Myslím navíc, že bude lepší, když nebude předsedu dělat penzista, ale starosta, za nímž stojí voliči," řekl Deníku Nykles, který se podle svých slov již v červnu vzdal i funkce senátorova asistenta.

Je spokojen

Se svým působením ve svazu šumavských obcí je Nykles spokojen. "To, co jsem si dal jako cíl, se podařilo. Svaz, ve kterém je jedenadvacet ze dvaadvaceti šumavských obcí, se podařilo zviditelnit a správa parku i ministerstvo ho musely začít brát vážně. Je za námi vidět i kus práce. Vydali jsme knížku, petici Zachraňme Šumavu podepsalo více než deset tisíc lidí. Kdyby nebylo nás, tak zůstalo na Šumavě u dvou přechodů státní hranice. Dnes už je jich odsouhlaseno osmnáct," řekl Deníku expředseda svazu šumavských obcí.

Cíl? Pomoci Šumavě

Františka Nyklese ve funkci nahradil starosta Horní Plané Jiří Hůlka. "Chtěl bych být minimálně tak úspěšným předsedou, jako byl pan Nykles, který nastavil laťku hodně vysoko. Chci jít dál stejným směrem, jako šel on. Nemám důvod cokoli měnit, postoje předsedy navíc nutně vycházejí z postojů obcí, které se nemění," řekl Hůlka a dodal: "Nejde jen o kůrovce, ale i například o minitendry, kde očekáváme větší aktivitu toho, kdo je zadává. To znamená, že státní instituce by dokázala sama přijít s pozměňovacím návrhem, který bychom poté společně prosazovali. Je jasné, že dnešní stav minitendrů diskriminuje ty, kterým byla práce slibována. Společně budeme bojovat i o další zájmy obcí. Chceme, aby se tu obyvatelům Šumavy žilo dobře a neměli strach, že jednou přijdou i o perlu v podobě zelených lesů."

Zaměří se na rozvoj

Ředitel Národního parku Šumava František Krejčí příliš změnu ve vedení svazu šumavských obcí komentovat nechtěl. "Myslím, že pan Hůlka rozumí zřejmě více regionální rozvojové politice než pan Nykles, takže předpokládám intenzivnější diskusi na toto téma než s jeho předchůdcem, s nímž jsme diskutovali zejména o věcech bodového charakteru, jako byly nové stezky, Modrý sloup, splouvání, cyklotrasy a podobně," uvedl Krejčí.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering