Z přírody mizí unikátní místa

27.07.2009

Název zdroje: Mladá fronta Dnes Datum vydání: 27.07.2009 Nadpis: Z přírody mizí unikátní místa Strana: 3 Pořadí: 1 Mutace: Celostátní Rubrika: Téma dnes Autor: JAKUB POKORNÝ Náklad: 277789

JAK JE NA TOM ČESKÁ PŘÍRODA MF DNES získala výtah z rozsáhlé zprávy ministerstva životního prostředí o stavu přírody a krajiny. Upozorňuje na mizení cenných stanovišť i vzácných druhů zvířat a rostlin. A varuje před tím, že lidé zastavují čím dál víc polí a luk.

Vimperk, Praha - Rašeliniště na vrcholcích Šumavy se vojáci za socialismu snažili vysušit, aby snadněji ohlídali železnou oponu. Dnes se v jezírkách Modravských slatí snaží ochranáři vodu za každou cenu udržet. Nejvzácnější lokality, jako právě rašeliniště nebo mokřady, z české přírody mizí a ta se stává jednotvárnější. Vykácený les člověk dokáže znovu vysadit, ale nádherné rašeliniště, u něhož si připadáte jako ve Skandinávii, vzniká mnohem složitěji a nesrovnatelně déle. Naopak, české přírodě se v mnohém i daří. Vracejí se lesy na vrcholové partie hor a někteří vzácní živočichové znovu osídlili čistší řeky. Ministr životního prostředí Ladislav Miko v květnu při nástupu do funkce nařídil udělat co nejrychleji "inventuru přírody". Vznikla proto zpráva o desítkách stran, která bude v budoucnu podkladem pro ochranáře. "Zpráva bude hotová do konce srpna a hodláme ji zveřejnit nejpozději na počátku září," slibuje mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. MF DNES má jako první k dispozici nejdůležitější části zprávy ve stručném výtahu. Materiál někde zachází do detailů (vyjmenovává jednotlivé ohrožené druhy), ale podstatnější je, že upozorňuje na velké problémy. Za nejvážnější označuje tři.

Pomůže šetrnější zemědělství Jedním z nich je zmíněné mizení rašelinišť, mokřadů či skalních porostů, jimž ekologové říkají "ohrožené biotopy". Na jejich obnovu existují speciální programy. Na Šumavě se ochranáři snaží zahradit strouhy, které z rašelinišť vytékají. Celkem podle internetové stránky Národního parku Šumava vybudovali 1 500 hrází a čeká je další práce. Jinde podle Michaela Hoška z Agentury ochrany přírody pomůže šetrnější zemědělství, které může stát podpořit dotacemi. Druhým problémem je podle zprávy úbytek ohrožených druhů živočichů a rostlin. Někdy pomůže umělé vysazování zvířat do přírody (šelmy, některé ryby), jindy péče o přirozený domov. "Zemědělec dostane dotaci, díky které může posunout termín sečení z června na srpen a nezničí tedy hnízda vzácných ptáků chřástalů," dává příklad Hošek. Za třetí se moc staví a ubývá polí a luk. Nevadí to jen z estetického hlediska, ale zvyšuje to i riziko povodní: voda se spíš vsákne do pole než do betonu nebo asfaltu. Developeři obvykle jdou cestou nejmenšího odporu a stavějí na "zelené louce", zatímco jinde zarůstají staré továrny, kravíny, nádraží či sklady - třeba v části pražských Vysočan. "Chátrající areály jsou často zatížené nejasnými vlastnickými vztahy nebo se musí půda pod nimi vyčistit. Někdy nepomůže ani to, že majitel pozemek prodává za symbolickou korunu," vysvětluje Markéta Němcová z poradenské firmy King Sturge, která developerům pomáhá. Brzy už však stavitelům nezbude než bourat staré budovy. Třeba v Praze už jsou "přírodní pozemky" vhodné ke stavbě rozebrané.


  • Tři problémy přírody Na polích a loukách se staví Klesá podíl orné půdy, protože ji neúměrně zabírají developeři. Řešení: Stavitelé by si měli všímat zchátralých areálů, jež leží ladem. Ubývá vzácných lokalit Mizí rašeliniště, mokřady, některá přírodní společenství na skalách. Řešení: Zastavit vysoušení krajiny, vracet se k tradičnímu zemědělství, chráněná území. Vymírání druhů Mizí vzácné druhy rostlin i živočichů. Řešení: Některá zvířata může člověk vysadit do přírody. Je potřeba regulovat stavy "zavlečených" druhů.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering