Nocoviště slouží lidem i letos

20.06.2009

Klatovský deník 20.06.2009 Nocoviště slouží lidem i letos Stačí si vzít spacák a jídlo a můžete se vydat na legální týdenní výpravu srdcem Národního parku Šumava KLATOVSKO MILAN KILIÁN

Šumava/I letos mohou milovníci pěší turistiky, kteří nemají velké nároky na pohodlí, využívat nouzových nocovišť v Národním parku Šumava. Stačí si jen vzít spacák a jídlo a můžete se vydat na stokilometrovou cestu srdcem Šumavy. "Cože? To je jen ohraničený kus louky? Já myslel, že tu bude aspoň nějaký srub," divil se jeden z turistů, kterého redaktor Deníku potkal tento týden u nouzového nocoviště pod Poledníkem. Ale je to tak, nouzová nocoviště jsou vybavena vpravdě spartánsky. Jsou to vymezené a ohraničené plochy, na kterých lze přespat ve stanu nebo pod širákem, v zimě např. v záhrabu. Na každém místě může přes noc přespat zhruba patnáct lidí. "Kontrolu stavu a dodržování provozního řádu bivak kempů provádějí denně strážci Národního parku Šumava," upozornila Jana Zvettlerová ze Správy NP a CHKO Šumava. Podobné bivak kempy fungují například v Norsku nebo Finsku. Slouží především pěším turistům s batohy pro případ legálního nouzového přespání na území Národního parku Šumava. Základní vybavení tvoří dva mobilní záchody, lavice a stůl. Provozní řád jasně říká, že nocoviště lze využít jen na jednu noc, kapacita je omezena, v místě se nesmí rozdělávat oheň a nezbytné je dodržování klidu a čistoty (odpad si odnese turista s sebou). Nouzová nocoviště jsou provozována celoročně, a to vždy od 18 do 9 hodin. Turistům jsou k dispozici lokality Hůrka, Poledník, Modrava, Bučina, Strážný a Nové Údolí, které vedou podél tzv. páteřní trasy napříč Šumavou. "Vzdálenosti mezi nimi jsou spočítány tak, aby lidé zvládli za den dojít z jednoho bivak kempu do druhého. Leží vždy nedaleko vesnic a umístěné jsou tak, aby k nim mohla přijet sanita či přistát poblíž vrtulník. Páteřní trasa je značena červeně a je dlouhá 103 km," doplnila informace Zvettlerová.

V uplynulé sezoně 2008 navštívily nouzová nocoviště řádově stovky turistů. Nejnavštěvovanější lokalitou je Poledník, kde přenocovalo 212 osob. "Je dobře, že se nocoviště zavedla. Když nejste nároční, tak je to nádherný způsob, jak se vyspat v krásné přírodě," pochvaloval si novinku milovník Šumavy Radim Červenka.

Podmínky pro nocování

  • nocoviště lze využít jen na jednu noc
  • kapacita je omezena
  • v místě se nesmí rozdělávat oheň
  • dodržování klidu a čistoty (odpad se odnese turista s sebou)

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering