Boj proti kůrovci hoří i na půdě parlamentu

14.05.2009

Název zdroje: Strakonický deník Datum vydání: 14.05.2009 Nadpis: Boj proti kůrovci hoří i na půdě parlamentu Podtitulek: Petici Zachraňme Šumavu, podepsalo téměř 9000 lidí Strana: 3 Rubrika: STRAKONICKO - OKOLNÍ OKRESY Autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ MILAN KILIÁN

Praha, Šumava/ Do boje proti kůrovci na Šumavě se pustili nejen tamní starostové, ale i řada sportovců a politiků. Petici Zachraňme Šumavu s 8 830 podpisy v úterý od jejich zástupců převzal předseda sněmovny Miloslav Vlček. Snímky Šumavy jsou vystaveny ve sněmovně. Podle Vlčka je musí poslanci vidět, aby pochopili vážnost situace. Šéf dolní komory dále varoval, že pokud Česko nezasáhne, bude čelit žalobám a případným sankcím ze sousedních států kvůli devastaci krajiny. Šéf svazu šumavských obcí František Nykles Deníku řekl, že petice byla jednou z mála možností, jak se bránit proti jednostrannému informačnímu toku ze šumavského parku, ministerstva životního prostředí a ekologických organizací. "Museli jsme lidem ukázat že situace je opravdu vážná. Jsem rád, že podpisů stále přibývá. Petici podepsali nejen politici včetně významných, ale i sportovci takového kalibru, jako jsou Dana Zátopková či olympijský vítěz ve střelbě Kůrka, a mnozí další, " prohlásil.

Reakce na petici

Na kritiku ostře reagovalo ministerstvo životního prostředí, které uvedlo, že šumavský národní park "není továrnou na dřevo". "Vím, že Správa NP Šumava zasahuje proti kůrovci diferencovaně, ale aktivně a situaci má pod kontrolou. Sledování horských smrčin na Šumavě přesvědčivě ukazuje, že bez lidských zásahů zde přirozená obnova velmi úspěšně probíhá, " řekl nový ministr životního prostředí Ladislav Miko. "Pokud chceme mít na Šumavě skutečný národní park, musíme dát přírodě šanci. Šumavská příroda potřebuje ochranu. Pokud je ji ale potřeba před něčím zachraňovat, jsou to především časté změny způsobu managementu a politická, odborně nepodložená, rozhodnutí, " dodal. "Stanovisko, že má národní park kůrovce pod kontrolou, je podle mého názoru jen zbožné přání, " okomentoval ministrova slova Nykles.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering