Petice Zachraňme Šumavu putuje do Poslanecké sněmovny

12.05.2009

Petiční archy petice Zachraňme Šumavu s více než 8 000 podpisy byly dnes předány předsedovi Poslanecké sněmovny ing. Miloslavu Vlčkovi. Cílem petice je přimět zákonodárce a vládu, aby se bezodkladně začali zabývat situací v šumavském národním parku, kde vlivem nezasahování proti kůrovci rychle přibývá suchých lesů, a to i v jeho nejcennějších částech. Iniciátorem petice je Svaz obcí Národního parku Šumava

Signatáři petice - obyvatelé Šumavy i její návštěvníci, představitelé místních samospráv, poslanci, senátoři, současní i bývalí hejtmani, olympionici a řada dalších - jsou znepokojeni situací na Šumavě, požadují otevřenou debatu o budoucnosti Šumavy, zastavení ničivého procesu a dodržování mezinárodních závazků.

Postupné rozšiřování suchého lesa i v nejnavštěvovanějších oblastech Šumavy ohrožuje nejen tradiční vhled unikátní šumavské krajiny, ale může ohrozit i její návštěvnost a následně i životní podmínky obyvatel závislých na turistice," uvedl František Nykles, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava.

Ministerstvo životního prostředí a Správa NP Šumava prosazují na stále větším území NP Šumava ponechání lesů přirozenému vývoji, tedy bez zásahů člověka. ?Snaha vytvořit novou ,divočinu? v člověkem značně pozměněné šumavské krajině však zatím vede spíše k poškozování původních hodnot, pro které byl národní park na Šumavě vyhlášen," podotkl senátor Tomáš Jirsa, který dlouhodobě bojuje za zachování zelené Šumavy.

Večer v 19 hodin pak bude v Poslanecké sněmovně slavnostně zahájena výstava fotografií Zdeňka Troupa a dalších autorů - Zachraňme Šumavu, která už od září loňského roku putuje s velkým ohlasem po českých městech, aby seznámila veřejnost se skutečným stavem NP Šumava a rozpoutala diskuzi o smyslu, cílech a budoucnosti Národního parku Šumava.

Svaz obcí národního parku Šumava

Občanské sdružení Zachraňme Šumavu

 

Fotogalerie z akce zde a zde z vernisáže

stažení tiskových verzí fotografií, ZIP archiv o velikosti 15 MB zde>

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering