Lýkožroutu se dařilo za Miloše Zemana lépe než nyní (jeho kritika je povrchní, nedůvěryhodná a pomýlená)

12.05.2009

Název zdroje: zelení.cz - Strana zelených Datum vydání: 12.05.2009 Nadpis: Lýkožroutu se dařilo za Miloše Zemana lépe než nyní (jeho kritika je povrchní, nedůvěryhodná a pomýlená) Oblast: WWW - Politika a právo

Lýkožroutu se dařilo za Miloše Zemana lépe než nyní (jeho kritika je povrchní, nedůvěryhodná a pomýlená) Strana zelených považuje názory bývalého premiéra za povrchní a pomýlené. "Lesy v národních parcích jsou lesy zvláštního poslání a vztahují se na ně mezinárodní kriteria Světového svazu na ochranu přírody. Proto není možné je považovat za lesy hospodářské či dokonce plantáže dřeva," řekl předseda SZ Martin Bursík. Kritika přístupu správy Národního parku Šumava k ekosystému horských smrčin je nesolidní a nedůvěryhodná. Za vlády premiéra Zemana došlo k odumření cca 600 ha lesa na Šumavě, za vlády Václava Klause cca 900 ha lesa. Za působení ministra životního prostředí Martina Bursíka uschlo cca 400 ha (méně než 1% plochy NPŠ), přičemž významný negativní vliv měly dva orkány Kyrill a Emma.

"Miloš Zeman nepochopil, že horské smrčiny jsou dynamickým ekosystémem, ve kterém je fáze rozpadu stromů napadených lýkožroutem smrkovým následována fází růstu. Proschlé porosty nejsou mrtvým lesem, postupně přecházejí opět ve zdravý les," řekl Martin Bursík. Např. z 900 ha lesa, které uschly za vlády Václava Klause je již 800 ha zpět přeřazených z klasifikace "plocha se soušemi".

Strategie péče o lesy v národním parku je a musí být jiná než v hospodářských lesích. Česká republika v tom úzce spolupracuje i s Bavorskem a Národním parkem Bavorský les. Na většině plochy lesů Národního parku Šumava se proti kůrovci zasahuje, a to zejména s ohledem k navazujícím hospodářským lesům ať jsou u nás nebo třeba v sousedním Rakousku. To bylo i předmětem společného jednání se zástupci Rakouské republiky, kde byl dojednán návrh společného postupu.

"Přírodní procesy v lesích národních parků jsou zcela na místě a jsou součástí celkového managementu chráněných území. Jsou významné nejen pro ochranu biodiverzity, ale také pro sledování změn lesních struktur pod vlivem klimatických změn. Vědecké poznatky jsou pak použitelné nejen při péči o chráněná území , ale i pro rozvoj přírodě blízkých forem lesního hospodaření obecně. V tom jsou nenahraditelné", uzavřel svou reakci předseda Strany zelených Martin Bursík.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering