Pomůže nový zákon zachránit Šumavu?

29.09.2008

Plzeňský kraj Datum vydání: 29.09.2008 Nadpis: Pomůže nový zákon zachránit Šumavu? Autor: (bos)

Jedním z problémů, které trápí nejen zastupitele Plzeňského kraje, ale i širokou veřejnost, je nedořešená otázka Šumavy a jejího Národního parku. Ke zlepšení celé situace by měl napomoci návrh zákona týkající se Národního parku Šumava schváleného Zastupitelstvem Plzeňského kraje v úterý 2. září 2008.

Podstatou nového zákona je zřízení kolektivního orgánu, který by rozhodoval o základních věcech kolem národního parku. Proto nový zákon vymezuje Výbor národního parku, který by kontroloval činnost parku a rozhodoval například o plánu péče, zpřístupnění cest, stanovení rozlohy I. zóny apod. Hejtman PK Petr Zimmermann, kterého krajské zastupitelstvo pověřilo jednáním o návrhu zákona v Parlamentu ČR, věří, že zákon nakonec bude schválen, čímž se prosadí zdravý rozum a zájem na zachování Šumavy. "Podle našeho názoru je problém v tom, že Národní park Šumava je řízen zcela autokraticky, v podstatě jedním člověkem, kterého jmenuje a odvolává zase jeden člověk (ministr životního prostředí)," uvedl Petr Zimmermann, který je přesvědčen, že pokud by za správu parku odpovídal zvolený výbor, podaří se odblokovat řadu neřešených problémů a najít rozumnou rovnováhu mezi ochranou životního prostředí a životem v národním parku. Velký problém vidí hejtman PK v epidemii kůrovce, která se šíří parkem, nabývá katastrofických rozměrů a není v současné době Správou národního parku Šumava nijak řešena. "Šumava není divočina, je to kulturní krajina, která byla do roku 1946 daleko více osídlena. To samé se týká i 95 % šumavských lesů. Ty byly vysázeny po kůrovcové kalamitě v roce 1870. Na Šumavě odumírají lesy na tisících hektarech a správa parku tomu přihlíží, navíc veškeré pokusy o domluvu během posledních 8 let selhaly," řekl dále na jednání Zastupitelstva PK Petr Zimmermann. Jako další příklad neochoty dohodnout se byl na jednání zastupitelstva zmíněn hraniční přechod pro pěší Modrý Sloup, jehož znovuotevření vedení Národního parku brání i přes četné návrhy řešení ze strany Plzeňského kraje. Stejného názoru na kůrovce jsou další představitelé PK, například náměstkyně hejtmana PK Mgr. Olga Kalčíková a radní PK pro oblast životního prostředí Doc. MU-Dr. Boris Kreuzberg, CSc: "S paní náměstkyní Kalčíkovou jsme na začátku srpna na Šumavě byli a fotky, které jsme tam pořídili, jsou naprosto zdrcující. Kůrovec je epidemie a tu je třeba eliminovat, jinak se rozroste do nebetyčných rozměrů." Zastupitel PK Rudolf Kasl z ODS k tomu dodává: "Je lepší prosazovat tento zákon, než čekat na celkové řešení pro celou republiku. Doufejme, že než se podaří zákon prosadit, nebude na Šumavě jen palouk s trávou." Podobné názory se na jednání Zastupitelstva PK ozývaly ze všech politických stran. Ing Karel Šidlo z KSČM k návrhu zákona řekl: "Souhlasím s tím, že dochází k nezvratné devastaci krajiny, která už se nebude moci jmenovat národní park. Tyto otázky jsem konzultoval s Vysokou a střední školou lesnickou. I tam mají podobný názor, že z národního parku nelze udělat bezzásahovou zónu, tak jak to chce Správa národního parku."

Nezávislý zastupitel Stanislav Rampas na jednání upozornil na důležitou skutečnost: "Rozdíl mezi Šumavou a světovými parky je v tom, že světové parky byly v době jejich vyhlášení skutečnou divočinou. V případě Šumavy se ale jednalo o kulturní krajinu, kterou uměle na divočinu přetvořit nelze. Ona v sobě už původní genetické informace nemá, tudíž není schopna znovu zavést původní pralesní dřeviny. Chci vědět, co budeme jako Česká republika dělat s platbami, které budeme muset uhradit vlastníkům lesů sousedních zemí, až se škody způsobené rozmnožením kůrovce vyčíslí. Tyto částky nebudou malé a budou je muset zaplatit daňoví poplatníci - tedy občané. Proto tento návrh zákona podpořím."

V závěru projednávání návrhu zákona o Národním parku Šumava Zastupitelstvem Plzeňského kraje byl tento bod jednání bez problémů schválen. Pokud bude zákon schválen i Parlamentem ČR, možná, že se do Národního parku Šumava opět vrátí zelené stromy.

Co návrh zákona obsahuje?

Především mění zákon z roku 1992 o ochraně krajiny a přírody. Zásadní změny se týkají zřízení Výboru národního parku, jehož působení návrh zákona vymezuje mimo jiné takto: - Výbor kontroluje činnost Správy národního parku Šumava a má 21 členů (6 členů volí Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 5 členů jmenuje vláda, 5 členů volí zastupitelstvo Plzeňského kraje a zbylých 5 členů volí zastupitelstvo Jihočeského kraje. - Návrhy kandidátů na volené členy Výboru předkládají obce, na jejichž území se národní park rozkládá. - Výbor jmenuje a odvolává ředitele Správy Národního parku Šumava a CHKO Šumava. - Výbor národního parku schvaluje rozpočet Správy NP a CHKO Šumava - Výbor kontroluje účelné využívání finančních prostředků a schvaluje stanovení zonace, plán péče a lesní hospodářský plán národního parku. Celé znění návrhu zákona je k dispozici na úvodní stránce portálu Plzeňského kraje www.plzensky-kraj.cz/article.asp?itm=34594 pod názvem "Návrh zákona týkající se Národního parku Šumava"

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering