Politiky rozděluje doprava i špitály

18.09.2008

Mladá fronta Dnes Datum vydání: 18.09.2008 Nadpis: Politiky rozděluje doprava i špitály

Krajská koalice vyzdvihuje 1 300 kilometrů opravených silnic, podle opozice se však leckde rekonstruují zbytečně

Jižní Čechy - Stovky opravených kilometrů silnic po celém regionu a prosperující nemocnice jsou hlavní chloubou hejtmanství v právě končícím volebním období. Naopak mezi tématy, která krajští politici nestihli dořešit, je míra ochrany přírody na Šumavě a převod části vojenského újezdu Boletice. Kraj je však bez podpory vlády a armády nemůže sám ovlivnit. Hejtman Jan Zahradník považuje za největší úspěch posun ve stavbě dálnice D3. Začátkem října se začne stavět úsek mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. "Pro nás je to jedna z klíčových věcí, které významně pozitivně ovlivní rozvoj kraje," uvedl Zahradník, který se v čele kandidátky ODS opět uchází o post hejtmana.

ČSSD: Stačila by rychlostní komunikace Stavbu sice financuje stát, ale kraj podle hejtmanova názoru vyvinul potřebný tlak a připravil všechny podmínky včetně územních plánů. Opoziční sociální demokraté však vidí priority v dopravní infrastruktuře jinak. Pro spojení Českých Budějovic s Prahou by upřednostnili rychlostní komunikaci R4, která je na rozdíl od dálnice levnější a z územního hlediska dořešená. Mají výhrady i k rekonstrukcím silnic 2. a 3. třídy, jichž kraj za minulé období opravil na 1 300 kilometrů, což je zhruba pětina z celé délky krajských komunikací. "Opravují se leckdy silnice a jejich úseky, které by to zatím nepotřebovaly, a kvalita prací je někdy velice problematická," řekl lídr minulých voleb ČSSD v kraji Miroslav Krejča. Značně se různí názory na vývoj zdravotnictví. Loni se šest bývalých okresních nemocnic přeměnilo z příspěvkových organizací na akciové společnosti ve stoprocentním vlastnictví kraje, který je zároveň sloučil do jednoho holdingu. Podle členů koalice to byl krok správným směrem. Lídr jihočeské SNK ED Lumír Mraček, který je lékařem záchranné služby, to označil za vůbec největší úspěch kraje za uplynulé volební období. A šéf krajské KDU-ČSL a náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Pavelka jen lituje toho, že kvůli změnám zákonů ztratil kraj pro rozvoj nemocnic rok času. Sociální demokraté však soudí, že transformace nemocnic byla uspěchaná, a komunisté ji považují dokonce za nejhorší rozhodnutí kraje v tomto volebním období. Argumentují nižší dostupností lékařské péče a stížnostmi pacientů na jídlo. "Opravené fasády a nové přístroje v nemocnicích nejsou všechno. Jak v nich manažeři nyní hospodaří, však nevíme, protože nejsme v jejich řídicích ani kontrolních orgánech," podotkl předseda zastupitelského klubu KSČM Václav Kučera.

Nedořešenou zůstává snaha najít soulad mezi zájmy Národního parku Šumava a potřebou tamních obyvatel, kteří mají rozdílný názor na míru ochrany přírody. Řada obcí má totiž v chráněném území tisíce hektarů pozemků, na nichž nemůže hospodařit podle svých představ.

Vždy je možné bojovat tvrdším způsobem Sociální demokraté to označují za největší průšvih končícího volebního období, tlak kraje na ministerstvo životního prostředí byl podle nich nedostatečně tvrdý a důsledný. "Nevím, zda bylo možné udělat víc. Snad ano, vždy je možné bojovat tvrdším způsobem," připustil hejtman. Za velký úspěch a naději ale považuje to, že se během posledních let šumavské obce sjednotily a prosazují dnes své zájmy společně. Jenže bez změny stanoviska vlády se tam nic nezmění. "Je smutné, že se nám dosud nepodařilo prosadit větší vliv kraje na rozhodování o svém území. Nemyslím si, že by se o to kraj málo snažil, spíš je to běh na dlouhou trať," řekl Mraček. Z úkolů, které občanští demokraté jako nejsilnější koaliční strana v krajském zastupitelstvu pro končící volební období stanovili, zůstal nedokončený převod části vojenského újezdu Boletice na kraj. Podle hejtmana je už ale toto území ve spolupráci s armádou vymezené a zakreslené a návrh změny zákona hodlá vedení kraje předložit po krajských volbách.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering